Op zuik noar Bosch, 2021

Op de terugweg, in Helwerd, een ontmoeting met Liudger en Bernlef

Op zuik noar Bosch Bij de editie 2017 van de 100 mijl van Sint Annen was "Op zuik noar Bosch" de eerste ronde. Naar de dijk bij Noordpolderzijl, blik op de Waddenzee, op zuik noar Bosch en weer terug.

Bosch is een voormalig eiland in de Waddenzee, dat tussen Schiermonnikoog en Rottumeroog lag en een restant was van het eiland Monnikenlangenoog(Moenkelangenoe). Tot 1530 was het eiland eigendom van het klooster van Aduard. Het klooster had ook een voorwerk op het eiland. Het eiland verdween tijdens de Allerheiligenvloed van 1570 grotendeels in zee, waardoor het onbewoonbaar werd. Enkele decennia later groeide het eiland weer iets aan, maar in 1717 verdween Bosch tijdens de Kerstvloed voorgoed in zee.

Liudger en Bernlef Bosch in ontstaan door het in tweeen breken van het eiland Moenkelangenoe - oftewel Monnikenlangenoog - dat 700 jaar geleden tussen Schiermonnikoog en Borkum lag op de plek waar nu Rottumeroog en Rottumerplaat liggen. Net als bij Schiermonnikoog dankt Monnikenlangenoog zijn naam aan monniken. Het was vanaf de veertiende eeuw in het bezit van de kloosters Rottum en Oldeklooster. Het eiland was tussen de 12 en 15 kilometer lang, voordat het uiteindelijk in twee stukken brak: de eilanden Rottumeroog en Bosch.

Tot 1530 was Bosch eigendom van het klooster van Aduard. Het klooster had ook een voorwerk op het eiland. Het eiland verdween tijdens de Allerheiligenvloed van 1570 grotendeels in zee, waardoor het onbewoonbaar werd. Enkele decennia later groeide het eiland weer iets aan, maar in 1717 verdween Bosch tijdens de Kerstvloed voorgoed in zee. Volgens sommige bronnen zou op het eiland een dorp Cornsand hebben gelegen, volgens andere bronnen was Cornsand ooit een apart eiland dat op enig moment met Bosch was samengesmolten.

Wanneer:
Voorals nog is er nog geen datum bepaald voor een georganiseerde loop. Op 20 februari heb ik de route solo gelopen. Hieronder de route en een aantal foto's van 20 februari.

Route 20 februari:

Op zuik noar Bosch

Download GPX: Op zuik noar Bosch

Foto's 20 februari:

Op zuik noar Bosch

Bedum, zeven bruggetjes wandelpad

Op zuik noar Bosch

Onderdendam

Op zuik noar Bosch

Menkeweersterholtje, Onderdendam

Op zuik noar Bosch

Menkeweer, Onderdendam

Op zuik noar Bosch

Eemsmond bestaat niet meer, is nu Het Hogeland

Op zuik noar Bosch

Warffum met rode maan, Ekke Kleima, 1931, 100 jaar de ploeg hotspot 24, Warffum

Op zuik noar Bosch

Oudedijk, Warffum

Op zuik noar Bosch

Oude zeedijk, Warffum

Op zuik noar Bosch

Blik op de wadden, hier lag voor de Allerheiligenvloed van 1570 het eiland Bosch

Op zuik noar Bosch

De Zeedijk

Op zuik noar Bosch

De haven van Noordpolderzijl

Op zuik noar Bosch

Op de terugweg bij Helwerd even naar de wierde van Liudger en Bernlef

Op zuik noar Bosch

Het verhaal van Liudger en Bernlef

De Helwerder wierden zijn niet alleen goed bewaard gebleven maar zijn beroemd vanwege een bijzondere legende. Volgens de overlevering werd volkszanger en dichter Bernlef hier genezen van zijn blindheid door de prediker Liudger. De populaire bard werd zo een ambassadeur voor het christendom, waardoor het zich snel kon verspreiden over de provincie. De tweekoppige wierde is tot op de dag van vandaag nog een trekpleister voor pelgrims.

Op zuik noar Bosch

Het witte paard, Jan Altink, 1925, 100 jaar de ploeg hotspot 25, Kantens

Op zuik noar Bosch

Het Gekke Gastenpad, Middelstum